Túrósrétes


Az újév jellegzetes étele a rétes. Mivel szilveszter délutánján húzták, már azon az estén kisütöttek egy-egy tepsivel a kemencében. A december 31-i bővedeste és az újévi ebéd ételsorához is hozzátartozott. Túróval, meggyel, mákkal, dióval, almával és káposztával töltötték. A kihúzott rétes széléről leszedett tésztát nyújtás után zsírozták és sózták. A többször megismételt folyamat után sütötték a rongyost, vagy rongyos rétest.

Más vidékekkel ellentétben a húzott rétes más ünnepeken is megjelenhetett. A gyermekágyas asszonynak vitt pamuda elmaradhatatlan ételéről rétesleső-lepedőnek nevezték az újszülöttet eltakaró függönyt. A lakodalmat megelőző napon az asszonyok kalákában húzták a rétest.

A homokmégyi (kalocsai) túrósrétes egyedülálló különlegessége, hogy nem cukorral, hanem kizárólag sóval ízesítik. Nem tarthattak Homokmégyen lakodalmat sós túrósrétes és tejföllel vagy szilvalekvárral lazított, édes mákosrétes nélkül.

Az étel bekerülési költsége létszámfüggő, ezért külön árajánlat igénylését követeli meg.