Egynapos program

idegenvezető Romsics Imre


  1. Találkozás a Halomi-högy tetején
  2. Homokmégy temploma
  3. Az alvégi Öreg-köröszt
  4. Sármégy középkori templomának régészeti bemutatóhelye
  5. A homokmégyi Tájház
  6. Népművészeti bemutató (írás, hímzés, pingálás) – igény szerint kézműves foglalkozással összekötve
  7. Dióstortacsináló asszony bemutatója (kóstolással) – igény szerint kézműves foglalkozással összekötve
  8. Vacsora – birkapaprikás, paprikáskácsi, pálinka, bor

A Halomi-högy a környék Árpád-kori központja, onnan belátni a Kalocsai Sárköz nagyobb részét. A hegyről alternatív lehetőségként busszal vagy a régi búcsújárók útján gyalog (3 km, kényelmes sétával 45-50 perc) megyünk Homokmégyre, az egyik legszebb falusi, az 1878-ban szentelt, gyönyörűen kifestett katolikus templomhoz. A XVIII. századi eredetű alvégi Öreg-köröszt kultúrtörténeti kuriózum (az út 800 méter), faragása egyedülálló a Kárpát-medencében. Busszal látogatjuk meg (3 km távolságban) a középkori Sármégy temploma és temetője helyén kiépített régészeti parkot.

A Romsics-szálláson a Tájház az 1860-as éveket mutatja be, gyönyörű kalocsai hímzésekkel, pingálással, kemencékkel, padkákkal és minden olyan régi eszközzel, amely szükséges volt az akkori élethez. A bemutató visszaröpít a XIX. századi kalocsai népéletbe. A népművészeti bemutatón rácsodálkozhatunk a kalocsai motívumok kiírására, a kézi- és a gépi hímzésre, a pingálásra. Igény esetén kézműves foglalkozás keretében kipróbálhatjuk a hímzést és a pingálást. A dióstortacsináló asszony bemutatója kóstolóval összekötött, de lehetőség van a dióstortacsinálás kipróbálására is.

A szabadszedéssel tálalt vacsora két különleges homokmégyi ételből épül föl. Az örjegi juhászok főzte birkapaprikás gasztronómiai időutazás a XVIII. századba. Íze különleges, egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia. A paprikáskácsi oly-annyira különleges, hogy még a szomszédos falvakban sem ismerik. Cukorral sütjük, egyedülálló csemege.

A programterv tartalmazza az összes kalocsai/homokmégyi különlegességet, ami megkülönbözteti az itt lakókat a többi településtől. A teljes programelem végigjárása 7–9 órát vesz igénybe.

A részvételi díj a programelemek összeválogatása és a résztvevők létszámának függvénye. Külön egyeztetést igényel.