Események


Lett asszonyok a Romsics-szállás Tájházában és a Szarka Vera-emlékszobában ismerkedtek a kalocsai népi kultúrával és a kalocsai népművészettel.

2023. szeptember 9-én Romsics Imre avatta tiszteletbeli paprikalovaggá a paprikás ételek főzőversenyének győzteseit.

Romsics Imre 2023. augusztus 20-án vehette át Kalocsa kitüntető díját, a Kalocsa Városért – Csáky Imre-díjat. A képen családja körében a városház lépcsőházában.

A Romsics-szállás egyik oldalát a féreg rágja, másik oldala tovább bővül. A Csibe-tanya udvarában lévő kerekeskút kávájának összeállítása befejeződött.

Víg sógornak köszönhetően új gém került a szélvihar által kettétört régi helyére.

Szarka Vёra-emlékszoba avatása

A Viski Károly Múzeum Kalocsa, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre, a Hagyományok Háza, Kalocsa Város Önkormányzata és Homokmégy Község Önkormányzata országos hímző-pályázatot hirdetett meg 2021-ben.

Az I. Szarka Vёra Országos Hímző-pályázat díjkiosztása szakmai napjának keretében nyitottuk meg a Romsics-szálláson a Szarka Vёra-emlékszobát. A Csibe-tanya nagytermében fölépített kiállítást Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester asszony nyitotta meg. A megjelent vendégeket Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Körének elnöke köszöntötte. Az emlékszobát Romsics Imre múzeumigazgató, a Romsics-szállás tulajdonosa mutatta be. Az avatás után az emlékezés koszorúit helyeztük el a temetőben nyugvó népművész sírjánál.

Az emlékszoba megörökíti Szarka Vёra családjában öröklődő tudás kettő évszázados történetét. Fölsorakoznak a családban fölhalmozódott szellemi örökség mindazon tárgyi emlékei, amelyek alapján a magyar szellemi kulturális örökség részévé válhatott a kalocsai népművészet, végső soron bekerült az a hungarikumok sorába.

Az emlékszoba avatásán megjelent Csákányi Zoltán, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának vezetője és Molnár Madarász Melinda divattervező. A megjelentek virágai mellett külön koszorút küldött Kalocsa Város Önkormányzata.

Forog az MTVA kalocsai népművészetet bemutató filmje (2022. október 21.). Közreműködött a homokmégyi Kéknёfelejcs Népdalkör és a Kalocsai Kézműves Kör.

2022. szeptember 10-én a Hagyományaink Vendégségben című program keretében vette át a Homokmégyi Hagyományok Háza megalakulásának tizedik évfordulóján a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum emléklapját. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendezett programon mutatkozott be a Homokmégyi Tájház. A programban közreműködtek a homokmégyi hagyományőrző táncosok, Kerekes Tiborné tortacsináló, Csányi Jánosné pingálóasszony és Kishegyi Simon harmónika.

Forgatás a Romsics-szálláson 2022. május 13-án.

Szent György-napra virradóra

címmel a Tájházak Napja keretében tartottunk hagyományőrző programot a Homokmégyi Tájházban és a Homokmégyi Hagyományok Házában. A Kéknёfelejcs Népdalkör tagjai pingáltak, kézzel és géppel hímeztek. Romsics László kemencében sütötte a tejfölös lángost, Romsicsné Tóth Mária a segítők ellátásáról gondoskodott. Romsics Imre egy délelőtti és egy délutáni, maratoni időutazáson kalauzolta az 1860-as évekbe a Tájház vendégeit.

A programot újra megosztjuk a Tájházak Napja logójának föltüntetésével. Várjuk az érdeklődőket április 23-án.

program_plakat_kicsi_logoval.png

Várjuk az érdeklődőket április 23-án.

program_plakat_kicsi.png

Farsangolók a Romsics-szálláson 2022. február 26-án.

A Kalocsai Hagyományörző Egyesület a Romsics-szálláson forgatta a Skanzen Örökség Filmek sorozat részeként a Születés című filmet 2021. október 16-án.

A Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság a Romsics-szálláson tartotta az Illancs–Bugaci Vadgazdálkodási Tájegység III. trófeaszemléjét 2021. október 14-én.

A Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság és az Örjeg és Szőlőhegyei Natúrpark a Romsics-szálláson tartotta a Foglyot vissza az Örjegbe című programját 2021. október 14-én.