Jegykendővarrás


A lányok az ünnepi viselethez zsebkendőt és rozmaringszálat vagy egyéb virágot tartottak a kezükben. Az ünnepen délutános viselet elengedhetetlen tartozéka volt a hujogatós kendő, melyet a leányok és az asszonyok is magukkal hordtak. Az ünneplős ruhában fényképezkedő lányok és asszonyok kezében mindig ott volt az imakönyv, az olvasó és a zsebkendő. A kéretéskor a leány szépen hímzett jegykendőt adott a legénynek, melynek egy-egy sarkába a két nevet is belehímezte.

Már a XIX. századi zsebkendőket is színes virágokkal díszítették. A lányok zsebkendőjéből elmaradhatatlan volt a piros rózsa és a kék virág. Minden ruhához ezeket a zsebkendőket hordták, még a fehér ünnepi viselethez is. Mindig a kézben tartották.

A foglalkozás keretében egy cifra kalocsai csokorral díszített jegykendőt hímzünk. A csokrot Romsics Lászlóné Szarka Vёra, a Népművészet mestere tervezte. A résztvevők megtanulják a szárvarrás és a töltött varrás technikáját. A készlethez hozzátartozik a kivarráshoz szükséges pamut és egy tű, ezért aki a helyszínen nem végez, az otthon befejezheti a hímzést.

A foglalkozás díja: 1.000.-/fő

A kézi- és a gépi hímzés élő bemutatásának időpontja és díjazása külön egyeztetést igényel.